Achizitionare apartament

Doriti sa cumparati un apartament intr-un bloc vechi sau nou, trebuie sa fiti atenti la cateva lucruri importante, inainte de achizitionare.

CADASTRU – diferenta intre plan si realitate. Cel mai important lucru de care trebuie sa aveti mare grija este corespondenta intre planul de cadastru (schita) si realitate. Trebuie sa fiti foarte atenti la camerele lipsa, la balcoanele inchise sau nu, la existenta compartimentarilor conform cadastru.
Din momentul in care se incheie contractul de vanzare cumparare, dumneavoastra sunteti proprietar pe ce este in cadastru nu ce este in realitate, orice modificare fata de cadastru, este considerata ca este realizata de dumneavoastra dupa cumpararea apartamentului.In eventualitatea unui control de la politie, acesta verifica concordanta intre cadastru si realitate, din aceasta rezulta amenda minim 1000lei si proiect de intrare in legalitate (cca 6000 – 7000 lei si o durata de asteptare de cca 6 – 8 luni).
Atentie unele modificari realizate pot fi ilegale, in neconcordanta cu regulile urbanistice si dumneavoastra, va trebuii sa le aduceti la stadiu din cadastru.
Singurele modificari care aveti voie sa le faceti sunt cele de reparatii curente la apartament, schimbarea instaltiilor electrice si sanitare (cele proprii, nu cele comune (ghene instaltii)), schimbarea tamplariei interioare si exterioare (acelasi material, forma si compartimentare).

MODIFICARI APARTAMENT – verificati daca apartamentul corespunde nevoilor dumneavoastra, iar daca doriti modificari, verificati elementele din care sunt realizate blocul.
O verificare simpla este grosimea peretilor, daca acestia au sub 10cm si cand se ciocane in ei suna a gol sau vibreaza, inseamna ca acestia se pot da jaos fara probleme. Daca pretele este mai gros de 10cm, si la ciocanire suna a plin, acestia in multe cazuri sint din beton (diafragme beton) si nu se pot da jos sau gaurii. Un test usor ce se poate realiza este infigerea unui cui in perete, daca acesta intra usor, peretele se poate da jos, daca la ciocanire, cuiul „sare” acesta e soigur din beton armat.
Verificati existenta stalpilor si a grinzilor in apartament. Daca acestea exista e posibil ca structura blocului sa fie in cadre si atunci se pot desfiinta toti peretii, daca nu se vad astfel de elemente, atunci structura este din zidarie portanta, sau diafragme beton. Exista si solutii mixte, formate din diafragme si stalpi beton.
Daca blocul are un regim de inaltime mai mare de P+4E atunci 90% din cazuri este in cadre din beton.

CERETI INFORMATII – Inainte de a cumpara un apartament, cereti unui proiectant informatii suplimentare. Daca blocul este nou, cereti cartea tehnica a constructiei, care trebuie sa existe la asociatia de proprietari. Daca blocul este vechi, verificati arhiva blocului care se afla la primarie sau solicitati unui proiectant sa verifice.

ETAJ – evitati parterul si ultimul etaj, sunt mereu cu probleme. Parterul este zgomotos, iar ultimul etaj e friguros si are probleme cu hidroizolatia.

Contact